Hvordan vi kverner våre kakaobønner
“Risting av kakaobønnene henter fram deres rike sjokoladesmaker.”
- Lindt sjokolademaker mester
Avskalling
Under avskallingen forberedes kakaobønnene for risting. Prosessen innebærer å blåse luft for å skille kakaonibsen fra kakaobønne-skallet. Metoden har vært i bruk i lang tid, og kalles winnowing på engelsk.
Noen tall om risting og kverning
Antall aromaer som er tilstede i én enkelt ristet kakaobønne
Antall år Lindt har ristet og kvernet sin egen unike blanding av kakaobønner
Året hvor den franske oppfinneren Monsieur Dubuisson finner opp bordkvernen for kverning av kakaobønner
Slik rister vi våre kakaobønner
Historien bak risting og kverning av kakaobønner
For flere århundrer siden, når kakaobønnene ankom Europa, ble bønnene ristet over ild, og ofte kvernet i omgjorte melkekverner. Dette produserte en grov sjokolade med veldig lite smak. Nå kan vi være glade for at sjokoladeprosessen har kommet en lang vei siden da. Hos Lindt & Sprüngli anser vi risting og kverning som to av våre spesialiteter.
Vi vet at suksessfull risting avhenger av både rett tidspunkt og temperatur. Vi har omtanke for våre kakaobønner, og vi har oppdaget formulaen for å hente fram flest mulig smaker fra hver eneste bønne.
Etterpå kverner vi vår sjokolade til en unik, fin konsistens, som er grunnen til at vår sjokolade er myk som silke.