Lindts historie

En ånd av entreprenørskap, en sjokoladerevolusjon og et utmerket samarbeid. Dette er historien om hvordan Lindt & Sprüngli ble til.

1800-tallet

Sjokoladepionerer

Lindt & Sprüngli har viet sitt engasjement til å skape nye spennende smaker som inspirerer kundene, samtidig som en førsteklasses kvalitet bevares i hvert produkt. Et nytt århundre bød på en mengde nye, delikate sjokoladeprodukter og spennende nye initiativ, som fortsetter å bringe Lindts sjokoladeverden nærmere deg.

1845: Tidlig suksess

I en liten konfektbutikk på Marktgasse i Zürichs eldre kvarter, produserte David Sprüngli og han sønn, Rudolf Sprüngli-Ammann, den første faste sjokoladestangen i den tyskspråklige delen av Schweiz. Sjokoladestangen ble umiddelbart en suksess.

Photo of David Sprüngli.
Print of the original factory.

1847: Den første sjokoladefabrikken

Sprüngli vokste raskt og åpnet sjokoladefabrikken Schleifetobel i Horgen i 1847. Man kunne kjenne duften av sjokolade da produksjonen startet.

Siste halvdel av 1800-tallet

Sjokolade-entrepenører

1859: Et nytt konditori

David Sprüngli og hans sønn innviet enda en konfektbutikk på Paradeplatz - Confiserie Sprüngli som er berømt og omtalt den dag i dag. Butikkens elegante innredning tiltrakk raskt folk, og den ble et populært sted å samles i Zürich.

Drawings of early Lindt buildings.
Lindt conching machine and its inventor Rodolphe Lindt.

1879: Lindt finner opp conching

På samme tid hadde Rodolphe Lindt, sønn av en apoteker, startet en liten konfektbutikk i Berne. Kort tid etter åpningen i 1879 produserte Lindt's Chocholate Company Rod. Lindt & Sons kun en hard, bitter sjokolade – slik som alle andre samtidige sjokoladeprodusenter. Men Lindt fortsatte å eksperimentere til han en fredag kveld etter flere måneders testing, dro fra fabrikken uten å slå av conchingmaskinen. Den arbeidet gjennom natten og hele helgen. Sjokoladen Lindt fant da han returnerte mandagen etter var utsøkt delikat, myk, og med en helt ny smak. Dette var begynnelsen på vår unike og omtalte Lindt sjokoladefondant.

Hemmeligheten bak hans sjokolade var i conching-prosessen han hadde oppfunnet – den skapte en fin-smeltende konsistens gjennom å kombinere kakaomasse og kakaosmør med andre ingredienser som sukker og melk, under lengre tid enn vanlig. Lindts conching-teknikk gav en følelse av "smeltet sjokolade", silkemyk og rik på smak, som var vanskelig å motstå. Dette var begynnelsen på en sjokoladerevolusjon. Lindt holdt sin oppfinnelse topphemmelig helt fram til Sprüngli kom inn i bildet. I dag anvendes conching av sjokoladeprodusenter over hele verden. 

1892: Hvordan Sprüngli ble Lindt & Sprüngli 

Da Rudolf Sprüngli-Ammann pensjonerte seg, delte han foretaket mellom sine to sønner Johann Rudolf Sprüngli-Schifferli og David Robert Sprüngli-Baud. Johan Rudolf tok over fabrikken i Horgen, som senere ble en del av Lindt & Sprüngli, mens hans yngre bror fikk de to konfektbutikkene i Zürich.

Painting of Rudolf Sprüngli-Ammann.
Drawing of the newly built Lindt factory.

1899: Lindt & Sprüngli skapes

Et utmerket samarbeid.

Hemmeligheten som Lindt oppdaget i 1879 og som senere skulle sette Sveits på kartet som en førsteklasses sjokoladeprodusent, fanget Johan Rudolf Sprünglis oppmerksomhet. Hans interesse ble vekket – han gjenkjente en annen sjokolademaker-ekspert.

Det var først 20 år senere, i 1899, at de to entreprenørene møttes. Johan Rudolf Sprüngli hadde akkurat avsluttet byggingen av en større fabrikk i Kilchberg-Bendlikon som skulle øke produksjonen. Stedet er i dag kjent som Lindts hovedkontor. I Berne hadde den høye etterspørselen etter Rodolphe Lindts kremaktige sjokolade begynt å skape utfordringer for Lindts små og eldre produksjonsanlegg.

Så når Johann Rudolf Sprüngli tilbød å kjøpe foretaket til Lindt for en imponerende sum av 1,5 millioner gullfranc – inkludert varemerket Lindt og den hemmelige oppskriften – gikk Lindt med på dette så lenge han fortsatt hadde en stemme i selskapet. Det perfekte samarbeidet var født inntil Sprüngli drev virksomheten fullt ut.

1900-tallet

Århundrets første del

Det nye århundre begynte sterkt for Lindt & Sprüngli, selv om det ikke var helt problemfritt. Til tross for første verdenskrig blomstret den sveitsiske sjokoladeindustrien, hvor Lindt & Sprüngli spilte en avgjørende rolle. I 1915 ble største delen av produksjonen eksportert. Selv under andre verdenskrig senket ikke Lindt & Sprüngli sin dedikasjon til ypperste kvalitet. På slutten av krigen – samtidig med vårt 100-års jubileum – økte salget raskt igjen.

Fra 1920-tallet: Internasjonal vekst

I begynnelsen av 1900-tallet etablerte Lindt & Sprüngli generelle agenturer og datterselskap i Tyskland, USA, og Storbritannia. I 1930 ble selskapets navn endret til dagens navn: "Sjokoladefabrikken Lindt & Sprüngli AG."

Horse and carriage chocolate delivery.
Andre halvdel av 1900-tallet

Internasjonal ekspansjon

Selskapet fortsatte å vokse i alle nøkkelmarkeder med datterselskaper og distributørvirksomheter. I dag er Lindt & Sprüngli nummer 1 i det globale premiumsjokolade-markedet, og velkjent for sine sjokoladeklassikere. 

Lindt Bâtons Kirsch box.

1932: Bâtons Kirsch

I 1932 ble den sveitsiske originale “Bâtons Kirsch” lansert, som viste seg å være en suksess for Lindt & Sprüngli.

1945 Lindt chocolate advert.

1945: 100 år med Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli turned 100 and celebrated the big anniversary with a 12-part advertising series. The anniversary coincided with the end of the war and chocolate consumption picked up again. 

1945: 100 år med Lindt & Sprüngli

Lindt & Sprüngli fylte 100 år og feiret den store merkedagen med en reklameserie i 12 deler. Jubileumet falt sammen med krigens slutt, og sjokoladekonsumet tok seg opp igjen.

1945 Lindt chocolate advert.
Early LINDOR bars.

1949: Sjokoladegull – LINDOR

Lindts sjokolademakere ønsket å skape noe himmelsk for å glede og oppmuntre kundene sine etter krigen. De satte i gang arbeidet, og eksperimenterte med sjokoladeoppskrifter inntil de i 1949 lyktes med en sjokolade som kjentes så luksuriøs myk at den kunne sammenlignes med smeltet gull. Den ble kalt LINDOR.
Først framstod den som en sjokoladebar med et delikat smeltende fyll. Det var ikke før 20 år senere at LINDOR ble assosiert med signatur trøflene. Nysgjerrig på å vite mer om historien til LINDOR? 

Les mer

1952: En "hoppende" overraskelse – Lindt Gold Bunny

Lindts sjokolade påskehare, også kalt GOLD BUNNY, dukket for første gang opp i 1952. En av Lindts sjokolademakere ble inspirert av datteren sin til å lage denne sjokoladekaninen av den fineste sveitsiske sjokoladen. Med kjærlig omtanke pakket han den inn i gullfolie for å få den til å skinne, og knyttet en rød sløyfe med en liten bjelle på, så det skulle være vanskelig å miste den. I dag er Lindt GOLD BUNNY en påskeklassiker som minner oss om at våren er rett rundt hjørnet. Vil du lære mer om historien til Lindt GOLD BUNNY?

Lindt GOLD BUNNY with baby bunny.
Early LINDOR truffles.

1969: En favoritt over hele verden – LINDOR konfekt

I 1969 lanserte Lindt & Sprüngli de første LINDOR trøflene som en julespesialitet. De ble en umiddelbar suksess, og kundene savnet de straks julehøytiden var over…

1979: Sjokoladeklassikere

Før tiårets slutt, i 1979, ble Lindt's premiumsamling Connaisseur konfekt skapt for spesielle gavebegivenheter, og det ble også til et eget varemerke.

Connaisseur chocolate box.
Historical Lindt EXCELLENCE Bar from 1989.

1989: EXCELLENCE

I 1989 ble nok en en klassiker skapt. Lindt & Sprüngli introduserte de ekstra tynne EXCELLENCE mørke sjokoladeplatene. Den mørke sjokoladen kjennetegnes av sine intense og sofistikerte smaker i kombinasjon med fin tekstur.

2000-tallet

Lindt & Sprünglis framtid

Lindt & Sprüngli har viet sitt engasjement til å skape nye spennende smaker som inspirerer kundene, samtidig som en førsteklasses kvalitet bevares i hvert produkt. Et nytt århundre bød på en mengde nye, delikate sjokoladeprodukter og spennende nye initiativ, som fortsetter å bringe Lindts sjokoladeverden nærmere deg.

Cocoa farmers that are being educated as part of Lindt & Sprüngli Farming program

2008: Lindt & Sprüngli Farming Program

Bærekraft er en integrert del av Lindt & Sprünglis virksomhetsvisjon, og det er forankret i bedriftens strategi fra innkjøp av kakaobønnene, til det ferdige sjokoladeproduktet. Siden 2008 har Lindt & Sprüngli Farming Program vært et uttrykk for deres engasjement for en bærekraftig utvikling.

Les mer

2009: Et spennende år

Den sveitsiske verdensmesteren i tennis, Roger Federer, ble Lindt's merkenavn-ambassadør i 2009. Samme år grunnla Lindt & Sprüngli sitt eget globale nettverk av detaljhandel – nå kunne kunder over hele verden ta del i sjokoladeopplevelsene av høyeste kvalitet.

Roger Federer with Lindt master chocolatiers at Retail Store Opening.
The Lindt TEDDY.

2011: Lindt's magiske julestemning

Lindt's sjokoladebamse, GOLD TEDDY, ble lansert før julesesongen i 2011 for å gi høytiden litt ekstra stas og magi.

2013: Å gi tilbake

I 2013 grunnla Lindt & Sprüngli både "Lindt Cocoa Foundation" og "Lindt Chocolate Competence Foundation". Lindt Cocoa Foundation har som mål å forbedre de sosiale og økologiske betingelsene knyttet til sjokoladeproduksjon. Ved å fremme bærekraftig landbruk bidrar Lindt Cocoa Foundation til den allerede eksisterende innsatsen med å forbedre leve- og arbeidsforhold for kakaobøndene.
Samtidig har den veldedige Lindt Chocolate Competence Foundation formål å fremme, dyrke og opprettholde den posisjonen som Sveits har i forretningsverden innen sjokolade, og videre styrke Sveits ekspertise på sjokoladeproduksjon.

Les mer
Lindt cocoa farmers.
Inside the Home of Chocolate.

2020: Lindt's Home of Chocolate

I 2013 startet den veldedige Lindt Chocolate Competence Foundation et visjonært prosjekt i Kilchberg, Sveits. I 2020, under Lindt & Sprüngli's 175-års jubileum, åpnet "Lindt Home of Chocolate" sine dører. Lokalisert ved vårt hovedkvarter i Kilchberg huser det interaktive utstillinger, et forsknings-og forsøksanlegg, verdens største sjokoladebutikk, en kafé med produksjon av sjokolade spesielt designet for sjokoladekurs. Som vårt "Home of Chocolate" er det ingen overraskelse at det også har en av verdens største sjokoladefontener!

I dag er Lindt & Sprüngli et velkjent navn som signaliserer en begeistret lykke, kvalitet og sjokoladeglede verden over. Over årene har virksomheten utvidet sin merkevareportefølje internasjonalt, og ervervet sjokoladevirksomheter inkludert Hofbauer and Küfferle (1994), Caffarel (1997), Ghirardelli (1998) og Russell Stover (2014). I dag skaper Lindt & Sprüngli-varemerkene en unik produktverden med mer enn 2500 produkter. Våre kvalitetsprodukter er laget ved 11 produksjonssteder i Sveits, Europa og USA, og distribueres gjennom 28 datterselskaper, 500 egne detaljhandel-butikker, og et omfattende nettverk bestående av flere enn 100 distributører i mer enn 120 land. Til tross for den globale veksten forblir Lindt & Sprüngli i sine sveitsiske røtter – faktisk er sveitseren de største entusiaster av sveitsisk sjokolade, med et konsum på i gjennomsnitt 1 LINDOR konfekt daglig for hver innbygger.

Les mer

2020: Chocolate delight

Lindt & Sprüngli opened its doors to the Home of Chocolate, a museum and chocolate factory in one, to celebrate our 175th anniversary. Located at the headquarters in Kilchberg, it houses interactive exhibits, a research and display production facility, the world’s largest chocolate shop, a café and chocolateria designed specially for baking courses. As the Home of Chocolate, it’s no surprise that it also has one of the world’s largest chocolate fountains! Today Lindt & Sprüngli is a household name signalling bliss, quality and sweet delight the world over. A global leader in premium chocolate, we are established in more than 120 countries with manufacturing plants in the US and various locations in Europe. Despite our growth, Lindt & Sprüngli are still a homegrown company – in fact, the Swiss remain our biggest champions with each citizen consuming on average one Lindor truffle a day. 
1845: Early success