0

Smake med 5 sanser

Vær nøye med å nøytralisere ganen:

 

Hvis du prøver flere sorter, er det viktig å nøytralisere ganen mellom hver smak. Det kan du gjøre med litt loff, svak nypete eller mineralvann. Du skal ikke røyke eller spise svært krydret mat før du smaker.

 

Viktig! Start med å smake på sjokoladen med lavest kakaoinnhold. Begynn med hvit sjokolade, deretter melkesjokolade og til slutt mørk sjokolade. Øk gradvis til sjokolader med høyt kakaoinnhold. Sjokolade nytes best i rolige omgivelser hvor det er enklere å fokusere på sansene. Vi forklarer de viktigste prinsippene nedenfor.

 

Syn

Vær oppmerksom på sjokolade utseende.

Berøring

Nå kan man vurdere struktur av overflaten.

Hørsel

Hold en sjokoladebit til øret og bryte den.

Lukt

Du kan bruke nesen til å oppfatte sjokolade mange aromaer.

Smak

Vi kommer nå til den mest intense opplevelsen av sjokolade smaker!

Syn

Førsteinntrykket er også viktig når det gjelder sjokoladesmaking. Du bør derfor legge merke til sjokoladens utseende – farge, en jevn struktur og glans.

 

Berøring

Nå kan du vurdere strukturen til overflaten (fra glatt til ru eller kornete).

 

Hørsel

Hold sjokoladen opp til øret, og brekk av en bit. Lytt til lyden den lager – den kan være tydelig eller ganske svak. Sjokolade av høy kvalitet uten fyll brekker med en tydelig knekkelyd. Kanten på bruddet er glatt og uten smuler.

 

Lukt

Du kan bruke nesen til å fange opp sjokoladens mange aromaer: Du kan enten puste inn sjokoladeduften ved å holde en bit rett under nesen, eller du kan la sjokoladen smelte i munnen, puste ut og deretter puste inn aromaene.

Smak

Den mest intense opplevelsen får du når du smaker på sjokoladen. La en bit smelte sakte i munnen. Spre sjokoladen rundt med tungen slik at den kommer i kontakt med smaksnervene. Hva kjenner du?