0

En ny skole for Kyekyewere

Glückliche Schüler in der neuen Schule für Kyekyewere

De ghanesiske kakaobøndene er vant med å hamle opp med regelmessige tropiske stormer i regntiden. Likevel hadde ingen forventet at en spesielt kraftig storm skulle ødelegge grunnskolen i Kyekyewere. Heldigvis ble skolen raskt gjenoppbygget, ikke minst takket være støtten fra Lindt & Sprüngli.

 

Når man ser tilbake, brakte stormen som delvis ødela grunnskolen i den ghanesiske byen Kyekyewere i 2008 også med seg noe positivt. Uten stormen, ville sannsynligvis høyere skolegang fortsatt vært langt utenfor rekkevidde for barna i landsbyene rundt Kyekyewere.  Og sannsynligvis ville det ikke sett så bra ut for skolens tilknytning til strømnettet heller. Men én ting av gangen. Inntil for noen ganske få år siden var det kun en grunnskole i Kyekyewere. Derfor førte stormens

ødeleggelse av skolen i 2008 til stor fortvilelse blant befolkningen. For likevel å kunne tilby en noenlunde anstendig undervisning, organiserte myndighetene en provisorisk skole: I en kirke i nærheten ble det opprettet en provisorisk løsning, slik at barna kunne fortsette å få undervisning, selv om det var på et uvanlig sted og til uregelmessige tider. Imidlertid var det allerede fra starten av klart at dette ikke ville dreie seg om en varig løsning. Myndighetene begynte derfor å lete etter muligheter til å få bygget opp igjen skolen.

 

Die neue Schule in Kyekyewere

Finansiert av Lindt & Sprünglis Farming Program

 Gjenoppbyggingen ble til slutt fullført, takket være Lindt & Sprünglis Farming Program, som er finansiert av en premie som betales for hvert tonn sporbar kakao som er kjøpt fra Ghana til bruk i LINDT-sjokolade. Lindt & Sprünglis lokale samarbeidspartner, organisasjonen Source Trust, fikk ansvaret for å gjennomføre implementeringen på stedet. Allerede i september 2008 satte man i gang å bygge. Grunnskolen ble utvidet til videregående skole og kunne åpne sine dører allerede året etter. Og ikke lenge etterpå ble den utvidet med ytterligere et tilbygg. I tillegg til klasserommene, som har plass til å gi undervisning til 400 elever, har skolen lærerrom, kontor og butikk. Den er også tilknyttet et opplæringssenter ("Village Resource Center") som gir tilgang til datamaskiner og

 Internett og blir brukt av både elevene og kakaobøndene fra landsbyene rundt Kyekyewere. Den nye skolen har også innlagt elektrisk strøm. Alex Bruce Appiah, som er rektor og lærer, sier: "Strømforsyning og tilgang til en skriver gjør at jobben min nå er betraktelig enklere. I dag kan jeg for eksempel bare skrive ut eksamensspørsmålene i Village Resource Center, som ligger rett ved siden av skolen." Deborah Awiah Mensah, en 17-årig elev, er også kjempebegeistret for fordelene ved å ha elektrisk strøm: "Jeg kan nå gå på skolen om kvelden også, det var ikke mulig tidligere. Dette har blitt mulig fordi vi nå har lys om kvelden. Takket være lyset, kan jeg lære i flere timer per dag, og jeg er derfor mye bedre forberedt til eksamenene mine."

Forbedrede levekår for den yngre generasjonen

Både Alex og Deborah er overbeviste om at den utvidede skolen og den forbedrede infrastrukturen er av stor betydning for elevene i Kyekyewere. Vi merker i dag at lokalbefolkningen har et langt bedre inntrykk av skolen. Dette hjelper til å sikre at flere elever nå deltar regelmessig i undervisningen og at de har større glede av den. Og hvis man skal kunne forbedre levekårene og fremtidsutsiktene for den yngre generasjonen, er skolegang, spesielt i Ghana, av utrolig stor betydning.

 

The new school in Kyekyewere has been financed by the Lindt & Sprüngli Farming Program. More about Lindt & Sprüngli's commitment to sustainability is available on the Lindt & Sprüngli website's sustainability section.