0

Oppfinnelsen av LINDT sjokolade

Rodolphe Lindt

Chocolate? Melt-in-the-mouth?

Året var 1879. Rodolphe Lindt var en apotekersønn fra Bern som ville lage sjokolade. Vet du hvordan sjokolade var dengang? Den var hard – hard å bearbeide og hard å spise. Du måtte faktisk tygge den. Myk? En nytelse? Til glede for sansene? Det var nok en ønskedrøm. Det skjedde ikke før en viktig kveld ...
Men vent litt! Det gikk ikke så fort. Rodolphe Lindt var konditor, gourmet og livsnyter, og han ville skape en sjokolade som ikke var hard og som var behagelig mot ganen. Han kjøpte en gammel fabrikkbygning med eldgamle maskiner. Folk i Bern var forundret over dette, men det hindret ikke Rodolphe. Han gjennomførte noen eksperimenter, men uten å lykkes. Tvert i mot dannet det seg et hvitt lag på sjoklademassen, og folket i Bern snakket foraktfullt om ham.

 

Det var broren hans Auguste, som var apoteker lik faren, som analyserte det hvite belegget, og det viste seg å være noe så harmløst som krystallisert fett. Testingen fortsatte til langt på natt. Flere kakaobønner? Koke kakaosmøret? Ingen hadde gjort dette før dem! Han jobbet med oppskriften, tenkte på den og eksperimenterte med den. Men uansett hva han prøvde, nærmet han seg ikke målet. Fin sjokolade? Du tuller! Så kom den fredagskvelden. Rodolphe Lindt, som ble hånet som en av gullguttene («jeunesse dorée»), forlot fabrikken uten å gjøre seg ferdig – og enda viktigere, uten å ha slått av maskinene. Glemte han det fordi han hadde det så travelt? Eller gjorde han det med vilje? Hadde han en mistanke eller var det litt på trass? Vi vet ikke. Men maskinen fortsatte å gå – hele helgen.

 

Da Rodolphe Lindt kom inn i fabrikken neste mandag morgen, ble han først sjokkert. Men det han oppdaget i røremaskinen var alt annet enn hard, brent sjokolademasse. Den glinset, og den luktet fantastisk. Og da han smakte på den, ble han den aller første personen som fikk oppleve hvordan sjokolade smelter i munnen. Han var overlykkelig.

Hemmeligheten bak «chocolat surfin»

Ingen har visst om det frem til nå – eller nesten ingen. For én ting er sikkert: All den røringen i timevis, dag og natt, er en del av det: «Conching»-prosessen. Kakaosmør? Så klart. Men hvor mye? Hmm. Og hva mer?

Lite land, stor tradisjon

I nesten 150 år har sjokoladeprodusenter i Sveits og resten av verden forsøkt å avdekke hemmeligheten bak familieoppskriften. Men ingen har lykkes helt før nå. Sjokoladen som smelter i munnen fra Rodolphe Lindt er fortsatt et symbol på verdensberømt sveitsisk sjokolade, men viser også til kreativiteten og den oppfinnsomme holdningen til vellykkede gründere fra dette lille landet i Europas hjerte: landet til LINDT-sjokolade.

Se hvordan LINDT sjokolade ble oppfunnet

Oppskrifter