0

En perfekt kombinasjon – etableringen av Lindt & Sprüngli

Rodolphe Lindt lyktes med sjokoladefondanten, og han ble anerkjent av adelen i Bern. Alle la inn bestillinger på sjokoladefondanten. Og de fortsatte å bestille. Men de ventet. Tålmodig i starten. Deretter med irritasjon. Og til sist var de rasende. Den gamle fabrikkbygningen nede ved Aare var altfor liten, og den knirket og knaket.

 

Så hva gjorde Rodolphe Lindt?

Men dette plaget ham slett ikke. Han nøt livet på jakt, på utstillinger og i selskaper. Sjokoladefondanten solgte han til adelsdøtre ved kostskoler i Neuenburg og Bern. Han dro bare innom fabrikken når han følte for det. Og han godtok tilbudet fra konditoren Jean Tobler som ville sikre Lindt enda fullere ordrebøker som omreisende selger.

 

Takk, men nei takk

Samtidig forsøke alle å finne ut hva som var hemmeligheten, men det klarte de heldigvis ikke. Så da kom tilbudene. Et tysk selskap tilbød svimlende tre millioner mark for den hemmelige oppskriften. Men gi den fra seg? Rodolphe Lindt avslo tilbudet.

 

Og så – endelig

På midten av 1890-tallet var den lille fabrikken falleferdig, og det var tvingende nødvendig å modernisere. Og så var det det overhengende spørsmålet om hvordan han skulle få ned ordrebunken. Nå viste Rodolphe Lindt de første tegnene til bekymring. Og det var nettopp dette som fikk ham til å møte en mann som hadde reist hele veien fra Zürich for å treffe ham.

 

Menneskekunnskap

Det var om våren i 1898, og nesten 20 år etter oppfinnelsen av sjokoladefondanten. I Olten, halvveis til Zürich, møtte Rodolphe Lindt denne mannen som var kjent for sin egen sjokolade, men enda mer for sin gründer-ånd. Og denne mannen visste dette: Rodolphe Lindt måtte få fortsette å jobbe med og, noe som var like viktig, være med og bestemme hva som skulle skje med sjokoladefondanten.

 

Et tilbud

Så han foreslo for Lindt at han kunne kjøpe varemerket av ham. Og denne mesterlige hemmeligheten bak «conching» også. Til en god pris, selvsagt, og han skulle så klart få være med og bestemme videre, og uten forpliktelser. Og ja, også de ansatte ved Lindtsche Berner Fabrik – de skulle få fortsette.

 

Ja takk

Resten er historie. I dag ville dette vært en klassisk vinn-vinn-situasjon. Begge fikk jo tross alt akkurat det de ønsket å få av den andre: på den ene siden produsenten og den velstående forretningsmannen fra Zürich, og på den andre siden skaperen bak sjokoladefondanten og rettighetshaveren til den hemmelige oppskriften fra Bern. De hadde en anelse, men visste det ennå ikke helt sikkert: Selskapet hadde en makeløs suksess i vente.

 

Ny epoke

Da Rodolphe Lindt avslørte hemmeligheten for Sprüngli junior og senior, ble de begge svært overrasket – og de lovet å holde den hemmelig. Hemmeligheten ble lagt i en safe, og der ligger den ennå. Og ikke lenge etter ble det produsert sjokoladefondant i et moderne fabrikkanlegg i Kilchberg nær Zürich. Og der hadde uvedkommende «Ingen adgang».